ponedjeljak, 30. lipnja 2014.

Energetski i emocionalni vampirizam

Zdravlje, 02.06.2014. (18:00) Autor: Conny Petö Đeneš
Ilustracija (sherryndaniel.files.wordpress.com)
Ilustracija (sherryndaniel.files.wordpress.com)
Ovdje je riječ o neverbalnoj emocionalnoj komunikaciji (uglavnom podsvjesnoj), koja kod druge osobe izaziva nelagodu i pad energije.
''Energetski vampiri'' često puta igraju ulogu žrtve, postavljaju se nemoćno, vezani su i ovisni o drugim osobama, traže mnogo pažnje i energije od drugih ljudi. Oni su manipulatori, te u drugima nastoje probuditi osjećaj krivnje, manje vrijednosti i nesigurnosti. Pored njih se čovjek jednostavno osjeća loše.
Budući su emocije energija i utječu na snagu koju osjećamo, kada nas netko emocionalno maltretira ili manipulira nama, jasno je da dolazi do pada energije, tj. do energetske iscrpljenosti.

Primjeri energetskih vampira

  1. Govornik usmjeren na sebe – to su osobe koje pričaju bez točke i zareza, uglavnom vode monolog, bave se samo sobom i svojim unutarnjim procesima, bez da ih imalo zanima kako se vi osjećate.
  2. Profesionalna žrtva – osoba koja uvijek ima razloga za kuknjavu, žaljenje i sentimentalnost, živi po motu – "Jadan/na ja".
  3. Dragost po dužnosti – naoko ljubazne osobe, umjetno nasmiješene, koje se pretjerano trude biti fine, ali jednostavno zrače negativnom energijom i osjećate se nelagodno pokraj njih.
  4. Drama Queen (ili King) – osobe koje sve (i najmanje sitnice) pretvaraju u drame, tragedije i svađu.
  5. Ljubomorko/a – posesivne osobe koje neprekidno provjeravaju što im rade partneri, članovi obitelji, prijatelji, poslovni suradnici i sl., te im stalno izražavaju svoje sumnje.
  6. Prigovarač/ica – osobe koje stalno prigovaraju, zamjeraju i nabijaju vam osjećaj krivnje.
  7. Kronični tražitelji pomoći – osobe koje postavljaju beskonačna pitanja, vječito traže savjete i uvijek imaju "hitan slučaj" ili nešto važno zbog čega vas pod hitno trebaju.
  8. Usputni iscrpljivači – članovi obitelji, prijatelji i bliske osobe koje vas nenamjerno iscrpljuju raznim zahtjevima, kojih vam je ponekad previše. To su osobe koje ne poznaju granice i jednostavno vas smožde prohtjevima.
  9. Mučitelj/ica – osobe koje su ljute, ulijevaju strah, vrijeđaju, ponižavaju i maltretiraju na razne načine.

Zašto se pojavljuju energetski vamipiri?

Mudro je zapitati se zašto dozvoljavamo energetskom vampiru da nas crpi, odnosno zbog čega je u našem životu? Koja mu je uloga? Svaka osoba koja se pojavi u našem životu predstavlja naše ogledalo. Dobro je preispitati se koje vas osobine vašem ''energetskog vampira'' najviše smetaju, i prepoznajete li ih u sebi? Postoje li područja u životu u kojima se sam/a prema sebi tako ponašate, u kojima bespotrebno crpite vlastitu energiju?
Najlakše je u drugog uperiti prst i reći: -''Ti si uzrok mojeg problema.'', no istina je, da svi problemi nalaze samo u nama. Druge osobe ili situacije mogu biti samo okidači, ali ako nema baruta u nama, nema se što ni zapaliti!
Ako ste sigurni da nema baruta u vama, svakako razmislite što vas to sprečava da prekinete odnos i/ili komunikaciju s takvom osobom.
Ilustracija (sherryndaniel.files.wordpress.com)
Ilustracija (wellspringhumanenergy.com)













Sve savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.
Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine, voditeljica Centra Zdravlja Harmonija - www.nebeska-harmonija.hr.

Original članak možete pročitati ovdje: http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=45044

Nema komentara:

Objavi komentar