ponedjeljak, 28. srpnja 2014.

Cistitis - upala mjehura

Zdravlje, 28.07.2014. (08:10) Autor: Conny Petö Đeneš

Ilustracija (volverasentirtetowapa.com)
Ilustracija (volverasentirtetowapa.com)
Cistitis se vrlo često javlja u žena, rjeđe u muškaraca, zbog toga jer žene imaju kraću uretru (mokraćnu cijev) iz koje mokraća izlazi iz mokraćnog mjehura, te se uretra nalazi blizu rodnice i anusa, sa kojih se lako mogu prenijeti bakterije ukoliko postoji infekcija. Procjenjuje se da oko 50% žena iskusi problem ili upale mokraćnog mjehura (cistitis) ili upalu mokraćovoda (uretritis). Nakon infekcija dišnog (respiratornog) sustava, cistitis predstavlja najčešći razlog prepisivanja antibiotika, jer se upala može proširi sve do bubrega.
Najčešći uzrok infekciji mjehura je bakterija Escherichia coli, iako je moguća prisutnost i drugih bakterija, virusa, gljivica i parazita.
Escherichia coli u normalnim uvijetima je sastavni dio flore probavnog sustava, no kada se naseli u mokraćni sustav, počne se umnožavati i stvori probleme.
Ilustracija (volverasentirtetowapa.com)
Ilustracija( www.desdemisojos.org)
Upala mjehura manifestira se kroz bolno, učestalo i otežano mokrenje, popraćeno peckanjem i snažnim pritiskom na mokrenje, neugodan i jak miris mokraće, ponekad i krv u mokraći, zatim bol pri spolnom odnosu, bol u spolovilu, bolovi u slabinama, temperatura, iscrpljenost, ponekad i povraćanje.
Kod klasičnog biomedicinskog pristupa liječenju problem se pojavljuje kod učestalih infekcija koje narušavaju prirodnu ravnotežu sluznice mokraćnog sustava i stvaranja rezistencije bakterija na pojedine antibiotike.
Liječenje prirodnim metodama, može ići zajedno sa klasičnim liječenjem ili samostalno, u dogovoru sa osobnim liječnikom. Aromaterepeutski pripravci u obliku kupki i vaginaleta su od velike pomoći. Ayurvedski biljni pripravci također, baš kao i homeopatija. Homeopatije gleda da li je uzrok endogeni (bakterija) ili egzogeni (vlaga, hladnoća). Kod pravilnog odabira homeopatskog pripravka važno je npr. da li je osoba bila izložena hladnoći i prehladila mjehur, ili do upale došlo nakon spolnog odnosa, zatim kakve je boje mokraća - tamne ili svijetle boje i sl.
Čajevi od brusnice i koprive također pomažu.

Prevencija

Jako je važno mokriti čim se osjeti potreba, te do kraja isprazniti mjehur. Nakon obavljanja velike nužde, dobro sa vlažnim maramicama (bez dodataka mirisa i sl.) očistiti anus, te ga oprati nakon toga. Žene se trebaju brisati od naprijed prema straga, kako bi se spriječilo širenje fekalnih bakterija. Pamučno rublje i šira, prozračna odjeća. Piti najmanje 1,5l do 2l tekućine dnevno. Izbjegavati alkohol i kofein pri liječenju upale, te jačati imunološki sustav.
Sve savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija - www.nebeska-harmonija.hr.

Originalni članak pročitajte ovdje: http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=45833

Nema komentara:

Objavi komentar