srijeda, 23. srpnja 2014.

Psihoneuroimunologija

Zdravlje, 14.07.2014. (07:49) Autor: Conny Petö Đeneš
www.simpletoremember.com
klinikum.uni-muenchen.de
Psihoneuroimunologija je novija disciplina koja se bavi proučavanjem humoralnog djelovanja stresa, a posebna pozornost je posvećena sustavu hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda. Fizički i psihički integritet organizma temelji se na održavanju dinamičke ravnoteže, homeostaze, djelovanjem složenog zbira reakcija živčanog, endokrinog i imunosustava. Stanje narušene homeostaze nazivamo stresom, a podražaj koji je izazvao stres – stresorom. Stresori mogu biti vanjski ili unutarnji, fizički ili psihološki.
  • Vanjski stresori obično su fizički (napor, toplina, hladnoća, trauma, kirurški zahvat).
  • Unutarnji stresori mogu biti psihološki (strah, tjeskoba, nesigurnost, razočaranje, snažno veselje), socijalni (poniženje, rastava, njegovanje bliskih srodnika pogođenih teškim/neizlječivim bolestima, gubitak zaposlenja).
  • Fiziološki stresori (upala, bolest).

Povezanost imunološkog, endokrinog i živčanog sustava

www.simpletoremember.com
www.simpletoremember.com
www.simpletoremember.com
www.simpletoremember.com
Reakcije na stres, koliko god bile zahtjevne zbog povišene aktivnosti više sustava organizma, u biti su korisne i poželjne jer omogućavaju ponovno uspostavljanje narušene ravnoteže. Međutim, ako su stresne reakcije učestale ili dugotrajne, predstavljaju opterećenje za organizam. Ukoliko se organizam ne uspije oduprijeti i vratiti homeostazu, dolazi u stanje distresa koje može organizam učiniti podložnim bolestima.
Autonomni živčani sustav i endokrini sustav imaju najveću ulogu u djelovanju stresa. Oba sustava su vrlo blisko povezana sa korom mozga, odnosno djelom mozga gdje svjesno doživljavamo emotivnu uzbuđenost u uvjetima stresa.
Dr. Candace Pert, u svojoj knjizi Molekule emocija, govori o tome kako tjelesni i emocionalni stres mijenjaju sposobnost tijela za normalno funkcioniranje. Negativne misli i emocionalni stres stvaraju kemijsku neravnotežu koja se manifestira u obliku očaja i beznađa, što remeti rad imunološkog sustava. Negativno nabijene misli imaju najsnažniji utjecaj na imunološki sustav i ako se ponavljaju učestalo s vremenom postaju odgovorne za njegov gubitak sposobnosti da tijelo zaštiti od infekcija, virusa i bakterija koje se očituju kroz stvaranje raznih bolesti.

Koje su efikasne terapijske metode za jačanje psihoimuniteta?

Metode za jačanje psihoimuniteta su sve metode čiji je cilj smanjenje stresa, kao npr. theta iscjeljivanje, meditacija, Bachova cvjetna terapija, vježbe disanja, joga i sl. Znanstvenici tvrde da su najkorisnije metode relaksacije i mnogo svakodnevnog smijeha!
Znanstvena istraživanja dokazuju da je smijeh učinkovit lijek. Terapija smijehom je vrlo snažan i jednostavan proces kojim se osoba oslobađa nakupljenog stresa i poboljšava zdravlje. Neka istraživanja tvrde da svakodnevni smijeh produžuje život za čak 7 godina!
Smijeh utječe na pozitivno mišljenje i stav, smanjuje razinu kortizola i adrenalina, koji se pojavljuju kao odgovor na stres, umanjuje napetost, povoljno utječe na apetit i spavanje. Tijekom smijanja imunološki sustav otpušta endorfine, tvari koje sprečavaju bol.
Američki liječnik Patch Adams začetnik je terapije smijehom, koji je godine 1972. otvorio bolnicu u Zapadnoj Virginiji gdje je bolesnu djecu nasmijavao svojim šalama, vjerujući u ljekovitost smijeha. Po njemu je snimljen i film Patch Adams sa Robin Williamsom u glavnoj ulozi.
www.simpletoremember.com
welovethegirls.com
Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.
Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija - www.nebeska-harmonija.hr.










Nema komentara:

Objavi komentar