utorak, 18. ožujka 2014.

Prirodna rješenja za probleme s kandidijazom

Zdravlje, 17.03.2014 (11:01) Autor: Conny Petö Đeneš
Ilustracija: catholicvote.org
Ilustracija: catholicvote.org
Candida Albicans je gljivica koja raste u crijevnoj flori i živi u nama. Uglavnom ju nalazimo u ustima, grlu, probavnom i urogenitalnom traktu. Kod pada imuniteta, korištenja antibiotika, kortikosteroida, nekih kontraceptivih sredstava, nezdrave prehrane (posebice fast food i rafinirani šećer) candida se umnožava i stvara infekciju – kandidijazu – koja se može manifestirati kao sistematska i površinska.
Jednom kada osoba dobije kadidijazu stvara se začarani krug, a izlazak iz njega zahtijeva vrijeme, strpljenje, disciplinu i upornost. Kada je u porastu, Candida luči toksine koji narušavaju i slabe imuni sustav. Oslabljeni imuni sustav podložan je raznim infekcijama koje se liječe antibioticima, narušavaju crijevnu floru i uništavaju dobre probavne bakterije čiji manjak doprinosi još većem umnožavanju Candide. I tako se zatvara začarani krug.
Kandidijaza se javlja u žena, muškaraca, a ponekad i djece; njezini simptomi su sljedeći: umor, ošamućenost, vrtoglavica, bolovi u mišićima, bol u leđima, vratu i ramenima, infekcije mokraćnog sustava, bolne mjesečnice, depresivnost, tjeskobnost, iracionalni strahovi, nagla promjena raspoloženja, teško vam se pokrenuti, odugovlačenje u obavljanju stvari, teškoće pri koncentraciji, nefokusiranost, ''raspršenost'', problemi u ravnoteži (zanošenje pri hodu), probavne smetnje (zatvor ili proljev), neobjašnjiva osjetljivost i bol spolnih organa, stalna kiselost sline, često pucanje kože na pregibima prstiju stopala, uzdužno pucanje noktiju, pojačan gubitak kose, česti problemi sa zubima i desnima, alergije, intolerancija na hranu te artritis. Ako imate više od 3 navedena simptoma, a pri tome osjećate žudnju prema slatkom, kruhu, pivu ili alkoholnim napitcima vjerojatno je da imate prekomjernu količinu Candide u organizmu.
Kada dođe do pada imuniteta i gljivice se prekomjerno razmnože, mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Tako npr. intoleralcija na hranu, te razne alergije, često su posljedica prekomjerne Candide u organizmu. Spore Candide zbog propusnosti crijevne stjenke ulaze u limfu i krv, putem koje se šire po cijelom organizmu i nastanjuju na membranama pluća, sinusa i vagine, zatim na koži i noktima, uzrokujući infekcije, afte, ciste i alergije, a postoje i tvrdnje da uzrokuje i rak.

Povezanost Candide i raka

Neslužbena istraživanja Dr. Tullio Simoncini-a (talijanskog liječnika – stručnjaka u području onkologije, dijabetesa i poremećaja metabolizma) ukazuju da Candida može uzrokovati i karcinom. U svojim istraživanjima pronašao je poveznicu između raka i Candide – uočio je da sve izrasline raka imaju istu bijelu boju kao i Candida, te je shvatio da nastanak stanica raka nije "greška" u radu organizma, nego zaštitna reakcija organizma na preveliko širenje Candide.
„Gljivice, posebice Candida, preživljavaju i razmnožavaju se na takav način da se hrane tijelom svog domaćina. Zbog toga osobe koje boluju od kroničnog umora, koji u većini slučajevima nastaje zbog rasta Candide, užasno se osjećaju – kako fizički, tako i psihički.“ - dr. Mike Lambert
Budući da Candida počne napadati unutrašnje organe, reakcija imunog sustava je stvaranje obrane uz pomoć vlastitih stanica koje nazivamo rak.
Klasična biomedicina je stava da je širenje raka – metastaziranje – uzrokovano stanicama raka koje se šire dalje sa izvornog tumora, dok Dr. Simoncini tvrdi da je za širenje odgovorna Candida. U svakom slučaju, zdrav imunitet drži razinu Candide pod kontrolom, te sprečava nastanak maligniteta.

Kako se Candida prenosi?

Dobivanje kandidijaze nije dokaz da je partner bio nevjeran. U užem smislu ona ne spada u spolno prenosive bolesti. Gljivična infekcija se rijetko prenosi spolnim putem, tako da liječenje partnera uglavnom nije potrebno, ukoliko nema simptome balanitisa (nadraženost, crvenilo i peckanje penisa). Vulvovaginalna kandidijaza najčešće je uzrokovana vlastitim gljivicama, a ne pratnerovim.
Procjenjuje se da oko 75% žena iskusi probleme kandidijaze, a njih 10% pati od rekurentne vulvovaginalne kandidijaze (3 do 4, a ponekad i više upala godišnje).
Smetnje su najučestalije u žena sa hormonalnim disbalansom, posebice u PMS fazi i trudnoći zbog "divljanja hormona". Viskoka razina estrogena dovodi do povišene razine šećera, koji je osnovna hrana gljivicama. Također, dolazi do promjene u kiselosti rodnice, što pogoduje bujanju gljivica.
Trudnice sa prikrivenom kandidijazom prenose ju na novorođenče; tako se ona može prenositi s generacije na generaciju (majka – fetus), što je najveći uzrok kandidijaze u djece, koja se povezuje sa mnogim dječjim bolestima.
Kandidijaza nije ograničena na žene i vaginalni oblik infekcije (iako je najčešći), ona se jednako javlja i kod muške populacije, a raširena je i na organe probavnog trakta, pluća, krv, a u Francuskoj su je pronašli i u srcu.

Klasične metode liječenja

Klasična biomedicina još uvijek nema jasne odgovore kako mikroorganizam koji je sastavni dio mikroflore može izazvati infekciju i tolike probleme.
Za kandidijazu nema čarobne pilule, a raširenu Candidu je teško iskorijeniti. Unatoč sve većem broju lijekova protiv gljivica, učestalost kanididijaze sve više raste.
Infekcija Candidom (kandidijaza) može se podijeliti na: (a) površinsku – gljivična infekcija rodnice i/ili usne šupljine i/ili probavnog sustava, (b) sistematsku – prodor gljivica u krvotok, što može dovesti do životne ugroženosti i ozbiljnih zdravstvenih problema.
Najčešći oblik kadidijaze je infekcija rodnice, s kojom se bori veliki broj žena, a simptomi se manifestiraju kao sirasti bijeli iscjedak bez mirisa te neugodan svrab i peckanje intimnog područja (ponekad i anusa). Infekcije se često uzastopno ponavljaju i stvaraju noćne more ženama koje se pokušavaju izliječiti. Uzrok učestalosti je česta primjena antibiotika (koji djeluju samo na bakterije, ali ne i na gljivice i viruse), kortikosteroida (i drugih imunosupresiva) te kontracepcije.
U klasičnim metodama liječenja koriste se tablete, vaginalete, kreme i gelovi s antifungicidnim (protugljivičnim) djelovanjem (Canesten, Geonistin, Betadine, Plimicol, Nistatin, Rojazol i sl.). Neki od njih se dobivaju na recept, a neke možete kupiti u ljekarnama. Nuspojave kod tablete mogu biti mučnina, povraćanje, grčevi, proljev i alergijske reakcije. Kod gelova, krema i vaginaleta to mogu biti žarenje i peckanje. Učestala i neadekvatna uporaba krema, vaginaleta i gelova može razviti rezistentnu infekciju, koja pogoršava simptome i opće zdravlje spolovila. Stoga obavezno se savjetujte sa svojim ginekologom prije uporabe bilo kojeg lijeka. Isto vrijedi i ako ste trudni, dojite ili se prvi put susrećete s kandidijazom; zatim lako je zamijeniti bakterijsku i citolitičku vaginozu sa kandidijazom, zbog sličnosti pojedinih simptoma, pa budite sigurni u dijagnozu kandidijaze.

Prirodne terapije

Da li se liječiti klasičnom ili prirodnom medicinom ovisi o vašem izboru. Jak imunološki sustav i zdrava mikroflora su ključni u izlječenju od kandidijaze; to je razlog zašto se mnogo žena odlučuje za prirodne metode te zašto ih mnogi ginekolozi preporučuju.
Nije dovoljna jedna metoda, već kombinacija prehrane, uravnoteževanja kiselosti i lužnatosti u tijelu, usmjerenost na prestanak razmnožavanja i širenja Candide, te iscjeljenju infekcije. Vrlo efikasna je kombinacija sljedećeg:
Biorezonantna terapija je terapija sa elektromagnetskim vibracijama, koje dolaze u rezonancu sa strukturom organizma. Utjecaj je moguć na staničnoj razini kao i na razini organa, sustava organa i cijelog tijela. Ova terapija izvrsno jača imuni sustav te dovodi u ravnotežu hormonalni i metabolički sustav; ima i detoksicirajući učinak, potiče rad limfe i uspostavlja stabilizaciju crijevne sluznice te na bazi elektromagnetskih vibracija vlastitog tijela doprinosi u uklanjanju viška Candide iz tijela.
Homeopatija rabi lijek pod nazivom Candida Yeast Relief koja u sebi sadrži remedije: Baptisia tinctoria (ublažava osjećaj peckanja pri mokrenju), Thuja occidentalis (ublažava potrebu za čestim mokrenjem), Bryonia Alba (ublažava bolove u predjelu jetre), Echinacea angustifolia (ublažava bolove u donjem dijelu trbuha), Viscum album (ublažava bolove u predjelu jajnika), Candida albicans (kultura Candide u homeopatskom razrjeđenju – koja djeluje kao imunoterapeutik). Candida Yeast Relief možete pronaći u gotovo svim ljekarnama. Kod akutne infekcije koristite ga 10 – 14 dana, a kod kronične infekcije 2-3 mjeseca.
Ravnoteža vaginalne mikroflore -Laktobacili su vrsta bakterija koja stvarajući blago kiselo okruženje (pH 3,5-4,5) i zaštitni biofilm na vaginalnoj sluznici ne dopuštaju nepoželjnim bakterijama i gljivicama da se nasele u intimnoj regiji. Laktobacili su probiotici koji uravnotežuju ph vrijednosti lučeći mliječnu kiselinu, baktericin i H2O2 i obnavljaju normalnu floru, odnosno stvaraju medij nepovoljan za rast i razvoj štetnih bakterija i gljivica.
Vaginalete koje sadrže Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus rhamnosus, te uspostavljaju ponovnu ravnotežu vaginalne mikroflore su: (a) ACIDOSALUS VAGINALETE (sadrže: Theobroma cacao butter, cera alba, Hypericum perforatum, Olea europea oil, propolis, Palmarosa oil, Melaluca alternifolia oil, Allium sativum oil, acetic acid (apple vinegar), Calophyllum inophyllum seed oil, Cymbopogon martini oil, Oat (Avena sativa) beta-glucan, inulin, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus) i (b) LACTOGYN VAGINALETE (sadrže: probiotičke sojeve Lactobacillus rhamnosus, GR-1Ÿ, Lactobacillus reuteri, RC-14Ÿ, u ukupnoj količini od 109 živih bakterija i 4,5 mg 60%-tne mliječne kiseline). Možete ih naći u svim ljekarnama u slobodnoj prodaji.

Soda bikarbona - Budući da se Candida razmnožava u kiselom okružju, konzumacija sode bikarbone čini organizam lužnatim i na taj način sprečava daljnje razmnožavanje gljivica.
Potrebno je popiti jednu čašu vode pomiješanu sa žličicom sode bikarbone pola sata nakon doručka i jednu pola sata nakon ručka. Bitno je koristiti sodu bikarbonu bez aluminija. Možete ju pronaći u svim Bio & Bio trgovinama i nekim biljnim ljekarnama (kod nas u Poreču u Dietetici).
Klistir je metoda ispiranja crijeva preko anusa. Njome su se koristili i Drevni Egipćani, Indijci, Kinezi, Grci i dr. Francuski kralj Lui XIV napravio je klistir preko 2.000 puta u životu i smatra se da je zbog toga bio izvrsnog zdravlja. U to vrijeme u Francuskoj je čak bilo u modi raditi klistir poslije svake večere. Klistir se smatra i dobrom metodom liječenja kod zatvora, glavobolja, alergija, trovanja, kao pomoć kod čišćenja jetre, ali i kod problema sa Candidom. Kod liječenja Candide klistir je poželjno raditi 1x tjedno u trajanju od 2 mjeseca, na sljedeći način: u 1,5 litara sterilizirane srebrne vode (napravljene pomoću silverex tehnologije – pročitaj ovdje) pomiješajte sa velikom žlicom kantarion ulja u koje ste prethodno nakapali 10 kapi eteričnog ulja čajevca i 10 kapi eteričnog ulja lavande. Takvu mješavinu uspite u klistir aparat i očistite crijeva. Nakon toga, rektalno primijenite jednu LAKTOGYN vaginaletu. Prečesto korištenje klistira nije preporučljivo zbog mogućeg narušavanja prirodne mikroflore crijeva. Ovu metodu mogu koristiti žene i muškarci. Klistir aparat možete nabaviti u gotovo svim ljekarnama.
Alkalna prehrana je ključna u rješavanju problema sa Candidom. Bez pravilne anti-Candida prehrane, bez obzira koji način liječenja rabite, neće biti uspjeha.
3 su stvari ovdje ključne:
1. Crvejni grejp – svako jutro iscijedite i natašte popijte pola crvenog grejpa. Pijte ga svaki dan, najmanje 2-3 mjeseca. Konzumiran na ovakav način, znatno doprinosi svladavanju Candide. U sebi sadrži prirodna antibiotička, antioksidantna i antihistaminska svojstva te djeluje na široki spektar gljivica, bakterija i virusa. Na tržištu postoji i koncentrirani ekstrakt sjemenki grejpa pod nazivom Citrofit (dostupan u biljnim ljekarnama – više pogledajte ovdje: ).
2. Taheebo ili Lapacho čaj (Tabebuia impetiginosa) – ljekoviti čaj napravljen od kore drveta Pau d’arco iz južnoameričkih krajeva bogatih ozonom. Snažno, a blago djelovanje ovog čaja pomaže tijelu da se očisti od Candide. Stare Maje i Inke koru ovog drveta koristili su u liječenju mnogih bolesti, čak i ugriza zmije. Pripisuje mu se i jako antitumurozno djelovanje, pa se koristi i kod liječenja raka. Detoksicira organizam, jača imuni sustav, daje energiju i snagu, djeluje protiv upalnih procesa, posebno se preporučuju kod problema sa plućima, kožnih bolesti, Candide, herpesa, anemije, raka, kronične iscrpljenosti i upalnih procesa urogenitalnog sustava. Mjesec i pol dana pijte po 1l ovog čaja, nakon toga smanjite na 1 šalicu. Čaj se kuha 5 min u staklenoj, keramičkoj ili glinenoj posudi (jer pri dodiru s metalom gubi ljekovita svojstva), nakon toga pustite da odstoji još 20min prije nego ga počnete piti. Na 1l vode koristite 1 veliku žlicu čaja (kore drveta). Čaj je dostupan u svim običnim i biljnim ljekarnama.
3. Alkalna prehrana - maslinovo ulje, kokosovo ulje, laneno ulje, zeleno povrće, špinat, blitva, rajčica, krastavci, tikvice, rotkvice, grašak, klice, šparoge, masline, svježi češnjak, kelj, koštice bundeve, kelj, klice, peršin, zelena salata, sokovi od povrća, bademi, brokula, celer, cikla, đumbir, kupus, paprika, pasternjak, rikola, kesten, kivi, limun, grejp, jabuka, kupine, mineralna voda, biljni čajevi, nezaslađeni probiotički jogurti sa laktobakterijama, himalajska sol, razne sjemenke, integralni kruh (male količine).
Dodaci prehrani: vitamini C, A i B6, minerali selen, magnezij i cink, Aloe vera i spirulina.
Hrana koja se mora izbjegavati najmanje 3 mjeseca je: šećer, slatkiši, čokolada, bijelo brašno (kruh, tjestenina i sl.), mlijeko i mliječni proizvodi, meso (posebice svinjetina), konzervirana riba, namirnice koje sadrže kvasac, gljive, slatko voće, suho voće, alkoholna pića, muesli, majoneza, margarin, plodovi mora, pšenica, raž, riba, bijela riža, sojino zrno, tjestenina, zob, ječam, kava, kikiriki, maslac od kikirikija, med, bijeli ocat, orasi, pivo, vino, stolna sol, umjetni zaslađivači, voćni sokovi sa šećerom, ukiseljeno povrće.
Savjeti:
  • izbjegavajte cigarete i zadimljene prostore, jer zakiseljuju organizam.
  • Smanjite unos lijekova, u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem i dogovoru sa osobnim liječnikom, jer zakiseljuju organizam.
  • Donje rublje prati u prirodnim, ne-kemijskim deterdžentima za rublje (npr. Frosch ili Ecovear) i dobro ga isprati, jer kemijski deterdženti nadražuju i mogu izazvati svrab.
  • Pretjerana higijena intimnog područja narušava ravnotežu vaginalne flore.
  • Intimno područje uvijek perite losionima za intimnu njegu čija je pH vrijednost 4,6 (npr. Vagisal losion je vrlo učinkovit)
  • Rabite higijenske uloške isključivo od pamuka.
  • Nosite donje rublje od prirodnih materijala te izbjegavajte nošenje tanga gaćica.
  • Na metafizičkoj razini Candidu povezujemo sa osjećajima krivnje i zamjeranja, pa ako dugotrajno imate probleme sa Candidom bilo bi dobro da razmislite kada i u kojim situacijama zamjerate sebi ili drugima, i kada osjećate krivnju.

Nema komentara:

Objavi komentar