subota, 8. ožujka 2014.

Što ljude tjera na nevjeru?

Zdravlje, 27.01.2014 (07:08) Autor: Conny Petö Đeneš

Ilustracija: verysmartbrothas.com
Ilustracija: verysmartbrothas.com
Nevjera ili prevara u ljubavnim odnosima je čin kršenja povjerenja jednog partnera s kojim drugi partner nije upoznat. Takvi činovi zabilježeni su u mnogim velikim djelima literature, poput: Tolstojeve Ane Karenjine, Lawrenceova Ljubavnika lady Chatterley, Flaubertove Madame Bovary te u mnogim filmovima i sapunicama. I prije svega – u svakodnevnom životu većine ljudi!
Razlozi prevare mogu biti razni, a najčešći su kronično ili akutno nezadovoljstvo, prestanak komunikacije i emocionalno udaljavanje tijekom godina, prerani-nezreli ulazak u brak koji s vremenom prerasta u ogorčenost, svađe-nerazumijevanje i nefleksibilnost, nejednako raspoređene obiteljske obveze i odgovornosti, te nepoštivanje tuđih želja i potreba.
Zatim, preljub se može koristiti i kao razbribriga (bijeg od problema), kao sredstvo za razbijanje dosade i monotonije, kao osveta (ti si mene prevario/la, sada ću ja tebe…) ili kao razlog za prekid veze.

Zašto žene varaju?

Često se pretpostavlja da su muškarci nevjerniji spol, no postotak prevara kod pripadnica nježnijeg spola puno je veći nego se vjeruje. Žene svoje avanture nemaju običaj prepričavati gomili zadivljenih slušateljica (kako to rade muškarci u krugu svojih prijatelja), no ipak istraživanja pokazuju da ženama pomisao na avanturu nije nimalo strana ili nepoželjna.
Razlozi zašto žene kreću u avanture su: emocionalna praznina uslijed zasićenja u dugotrajnim vezama (žene žude za emocionalnom bliskošću), dosadna svakodnevna rutina koja ne ostavlja mjesta mašti i uzbuđenjima te želja za pažnjom (sitni znakovi ili otvoreno zanimanje zbog kojih se žene osjećaju posebnima). Stoga si žene (uglavnom) pronalaze ljubavnike s kojima su u vezi godinama, ili barem mjesecima. One se odlučuju za preljub ako ih više-manje vode emocionalni razlozi i osjećaj intimne bliskosti i pripadnosti.

Zašto muškarci varaju?

Prema brojnim istraživanjima, muškarci češće ulaze u kratkotrajne avanture motivirane seksom. Glavna razlika između preljubnika i preljubnica je stupanj emocionalnosti koji unose u seksualnu avanturu. Muškarci vrlo lako mogu odvojiti seksualnu želju od emocionalnog momenta. Iz tog razloga nije rijetkost da su žene koje počine preljub u stanju ostaviti svog partnera (muža), jer su se zaljubile u svojeg ljubavnika, dok muškarcima uopće nije teško, s minimalnom grižnjom savjesti, nakon burne ''noći'' uskočiti natrag u svoju bračnu postelju!
Glavni razlozi prevara kod muškaraca su: glad za više seksa, potreba za raznolikosti u seksu, uzbuđenje zbog osvajanja nove žene, da bi indirektno potkopali stalnu vezu iz koje se boje izaći, seksualna ovisnost, dokazivanje svoje privlačnosti (podizanje ega), osveta partnerici ili jednostavno zato što se ukazala prilika (npr. poslovno putovanje sa malo oduška)!

Zaključak

Teško je generalizirati, jer svi smo mi različiti, ali ovako uopćeno pravilo vrijedi za većinu ljudi: ženama je potrebnije emocionalno, a muškarcima seksualno ispunjenje. Svaka avantura sa sobom nosi rizik i nije ju lako tajiti. Prije nego se upustite u preljub, dobro razmislite kakav rezultat možete očekivati u vezi utemeljenoj na lažima, zatim, koliko je energije potrebno za skrivanje tragova, u kolikoj se mjeri možete nositi sa osjećajem krivice koji vas prati poput sjenke i izjeda kada god stigne. Naravno, izbor je na vama…
I sada se postavlja pitanje, ulaziti u avanturu ili potisnuti svoje osjećaje i seksualne potrebe i želje? O tome, idući ponedjeljak! ;-)
-Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologonja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine, te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija.

Savjete opisane u ovome članku provodite na vlastitu odgovornost. Sve savjete koji su opisani u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost.

Original članak napisan 27.01.2014 na: http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=43183

Nema komentara:

Objavi komentar