subota, 8. ožujka 2014.

Prirodna rješenja za probleme sa prostatom

Koji su problemi prostate?
Prostata je žlijezda koju mogu ugroziti upale, povećanja i rak. Gotovo svakom drugom muškaracu starijem od 45 godina dobro su poznati simptomi kad mokrenje postaje sve veći problem, mlaz urina nije više tako jak kao prije, ili kad noću sve češće moraju ustajati zbog mokrenja. Kako se dobna granica pomiče prema naprijed, sve mlađi muškaraci doživljavaju teškoće sa mokrenjem, uzrokovane benignom hiperplazijom, odnosno povećanjem prostate.

Rak prostate
Uzroci nastanka raka prostate i dalje su nejasni, a istraživanja posljednjih godina pokazuju da uzročnici mogu biti različiti. Jedan od čimbenika koji povećavaju rizik bolesti jest prehrana, prije svega nedovoljno uzimanje povrća. Cvjetača, kupus, keleraba i kelj sadrže fitokemikalije koje djeluju antikancerogeno i smanjuju mogućnost oboljenja od raka prostate. Smatra se da rizik smanjuju i likopin kojeg sadrže rajčice te drugo crveno povrće.
Dugo se vjerovalo da bogat seksualni život povećava rizik nastanka raka na prostati, međutim, nova istraživanja pokazuju upravo suprotno, da su manje ugroženi muškarci koji često ejakuliraju, bilo tijekom spolnog odnosa ili masturbacije.

Erektilna disfunkcija
Problemi sa erekcijom pojavljuju se kod oko 5% muškaraca starijih od 40 godina, a sa starošću se taj postotak povećava na svakog drugog muškarca. Ovi problemi često su u uskoj vezi sa problemima prostate.
Erektilna disfunkcija liječi se  psihoterapijom, prirodnim metodama iscjeljivanja, vježbama, ayurvedskim rasayanama, lijekovima ili operativnim putem. Najčešće disfunkcije su preuranjena ejakulacija ili poteškoće s postizanjem erekcije. Ove poteškoće ima oko 30% muškaraca svih dobnih skupina.

Kada se obratiti urologu?
Ukoliko dođe do pojave krvi u urinu ili spermi u kombinaciji sa bolovima prilikom mokrenja, bolovima u testisima ili povišenom temperaturom tijela, potrebno je posjetiti urologa.
Akutna upala prostate uglavnom pogađa muškarce između 30. i 40. godine starosti. Liječenje je kratkotrajno i učinkovito, međutim, neliječena bolest vremenom preraste u neugodan kronični oblik te može biti i uzrokom raka prostate.
Rak otkriven u ranom stadiju može se operativno otkloniti uz potpuni oporavak, pa je redovna kontrola prostate od vitalnog značaja za zdravlje muškarca. 

Prirodna rješenja 
Zdrava prostata može se očuvati zdravim načinom života - prehranom, redovitom vježbom i masažom prostate. Muškarci mogu zdravom ishranom ojačati svoju prostatu i tako utjecati na sprečavanje nastanka bolesti.
Ljekovite biljke kao što su žara, sjemenke bundeve ili ekstrakti palme sadrže supstance koje sprječavaju pretjeran rast prostate i djeluju preventivno protiv upala. I ranije spomenuti likopin, koji se nalazi u šipku i rajčici, također  pozitivno djeluje na zdravlje prostate.
Prehrana bogata sjemenkama bundeve  je popularan narodni lijek za taj zdravstveni problem u mnogim dijelovima svijeta, naročito u Bugarskoj, Turskoj i Ukrajini. Za to postoji znanstveno opravdanje: sjemenke bundeve bogate su aminokiselinama, alaninom, glicinom i glutaminskom kiselinom te mogu jednako uspješno djelovati kao i čiste aminokiseline ili neki lijekovi posebno namijenjeni liječenju tegoba te vrste.
Ostale namirnice koje imaju mogućnost ljekovitog djelovanja protiv oticanja prostate su: sjemenke krastavaca, lubenice, sezama, rogač, laneno sjeme, bademi, orasi i brazilski orah. Tu su, zatim, i ayurvedske vajikarane, specijalni biljni pripravci koji imaju vrlo učinkovito afordizijačko i ljekovito djelovanje na probleme sa prostatom i erektilnom disfunkcijom.
Na prostatu možete utjecati i izvođenjem posebnih yoga vježbi koje smanjuju tlak krvi u prostati i zdjelici, a možete ju i masirati koristeći stimulator prostate, lako dobavljiv u specijaliziranim trgovinama koja nude spolna pomagala te tako spojiti ugodno s korisnim, eksperimentirajući sa svojom partnericom.

-Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologonja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine, te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija.

Savjete opisane u ovome članku provodite na vlastitu odgovornost. 

Original članak napisan 14.01.2014. na: http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=43035 

Nema komentara:

Objavi komentar