subota, 8. ožujka 2014.

Trbušni ples – izvrsna terapija za trudnice!

Žene su trbušni ples oduvijek koristile kao tjelesnu pripremu za porod te kao predivnu tehniku za buđenje majčinskih osjećaja u sebi. Tradicionalno, taj se ples naziva Zar.

Dobrobit trbušnog plesa za trudnice ogleda se u sprečavanju suvišnog gomilanja kilograma te održavanju tjelesne kondicije. Nježni pokreti trbušnog plesa smiruju bebu koja kroz vježbu dobiva više kisika. Osim toga, trbušni ples umanjuje bol u leđima za vrijeme trudnoće i poroda, a osvještava se i razvija i gipkost zdjelice, što uvelike pomaže kod prirodnog poroda, baš kao i razvijanje kontrole trbušnih i zdjeličnih mišića. I konačno trbušni ples utječe na poboljšanje ravnoteže i koordinacije pokreta, otklanja zatvor te poboljšava rad probavnog sustava.

Svaka je trudnoća različita, stoga osim konzultacije sa ginekologom, svakako uvijek treba slušati svoje tijelo i zdrav razum! Za trudnice je preporučljivo da prate brzinu rada svog srca i da puls održavaju ispod 140 otkucaja u minuti. U plesu za trudnice radi se posebno prilagođen program laganih yoga vježbi i vježbi disanja kao pripremu za ples, a nakon toga plešu se nježni i senzualni pokreti krugova, osmica i spirala. Trzajuće i oštre pokrete poput shimmija, naglo izbacivanje kukova, te hip twists i back bands (izvijanje leđa), treba izbjegavati, oni nisu sastavni dio programa plesa za trudnice.

Zatim, treba imati na umu, da se tijekom trudnoće pojačano izlučuje hormon relaksin, čija je uloga opuštanje ligamenata u zdjelici, što je važno za porod zbog prolaska djeteta kroz porođajni kanal. Međutim, ovaj hormon djeluje na vezivno tkivo cijelog tijela, te se zbog toga preporučuje trudnicama u trećem tromjesečju da budu oprezne i da izbjegavaju prevelika istezanja i napore, da se zadržavaju na nježnim i ritmičnim pokretima osmica i krugova.

-Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologonja, seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine, te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija.

Savjete opisane u ovome članku provodite na vlastitu odgovornost.

Original članak napisan 20.01.2014. na: http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=43110 

Nema komentara:

Objavi komentar