ponedjeljak, 27. listopada 2014.

Himalajska sol – "bijelo zlato" – najzdravija sol

Zdravlje, 06.10.2014. (08:23) Autor: Conny Petö Đeneš
Himalajska sol (znana također kao kraljevska) najčišća je sol na Zemlji. Nježne je ružičaste boje, a kopa se u podnožju Himalaje i ručno melje kako bi ostale sačuvane sve njezine vrijednosti. Stara je preko 250 milijuna godina, podrijetlom iz pramora, vadi se iz nezagađenog ekosustava te sadrži 84 minerala i elementa u tragovima istom omjeru kao i u ljudskom organizmu.
Budući da je život nastao u slanoj vodi (moru) i da je ljudsko tijelo sastavljeno uglavnom od vode i soli, smatra se da je sol za život jednako značajna kao voda.
Ako se sjećate iz kemije, Periodni sustav sadrži 92 elementa, a u himalajskoj soli ih je prisutno čak 84. Upravo ti elementi sačinjavaju naše tijelo i važni su za izgradnju bjelančevina u njemu.
Sol je vrlo važna za rad ljudskog organizma, jer omogućuje osmozu, sudjeluje u metabolizmu stanica, premošćuje energetski deficit i još mnogo toga.
Alkemičari su himalajsku sol nazivali 'petim elementom' – uz vatru, vodu, zemlju i zrak – jer su njene osobine bile usporedive samo sa eterom, pravim petim elementom.

Zašto je obična bijela sol nezdrava?

Sol je esencijalna za život, jer dostatna količina minerala, elemenata u tragovima i elektrolita nužna je za očuvanje zdravlja. Sve tjelesne tekućine – krv, slina, suze i znoj su slane. S obzirom da ljudski organizam ne može proizvesti sol, moramo je unositi preko hrane. Bez soli, naš mišićni i živčani sustav prestao bi funkcionirati. Deficit soli ili njen neuravnoteženi unos uzrokuju promjene u tjelesnim funkcijama, zbog čega je "obična" bijela sol nezdrava.
Stolna sol sadrži 97,5% natrijeva klorida (NaCl) i 2,5% kemikalija poput joda. Sušena je na više od 650°C pri čemu se mijenja njena kemijska struktura, što znatno povećava rizik od zdravstvenih problema.
Naše tijelo NaCl doživljava kao višak kojime ne može raspolagati, pa je stolna sol kao hrana nutricionistički potpuno beskorisna i na organizam djeluje razarajuće.
Kristali stolne soli odvojeni su jedni od drugih. Neorganski NaCl ometa ravnotežu tekućina i plinova; da bi ga tijelo eliminiralo, treba uložiti veliku količinu energije, a uzeti mora vodu pohranjenu u stanicama, što rezultira njihovom dehidracijom. Za svaki gram NaCl kojeg tijelo ne može apsorbirati, ono koristi 23x više vode iz stanica da bi ga neutraliziralo. To za rezultat ima višak tekućina i plinova u ljudskom tkivu, što dovodi do stvaranja celulita, bubrežnog kamenca, kamena u mjehuru, reume, artritisa i gihta. Također se povezuje i sa visokim tlakom i oboljenjima srca.
Zatim, takva sol za razliku od himalajske ne sadrži nimalo elektrolita poput kalija, kalcija i magnezija koje gubimo primjerice pojačanim znojenjem tijekom velikih vrućina, tjelovježbe ili bolesti.
Morska i kamena sol su mrvicu bolji izbor u odnosu na stolnu. Međutim, zbog sve veće zagađenosti mora, morska sol se pročišćava i u kuhinju nam stiže rafinirana. Neovisno o tome što u sebi sadrži vrijedne minerale i elemente u tragovima, ona ima nepravilnu kristalnu strukturu, odvojenu od prirodnih elemenata, zbog čega naš organizam nema puno koristi od vrijednih sastojaka morske soli. Slično kao i kod stolne soli, tijelo mora uložiti veliku energiju da bi je apsorbiralo.
Kamena sol, također, ima nepravilnu kristalnu strukturu, te naše tijelo također nema koristi od nje.
Samo sol koja ima uravnoteženu kristalnu strukturu omogućuje da u organizam, uz NaCl, unesemo i druge brojne vrijedne elemente, a ono što soli omogućuje pravilnu kristalnu strukturu je dugotrajan tektonski pritisak.

Zašto je himalajska sol zdrava?

Za razliku od ostalih soli, čista himalajska sol ne sadrži otrove, uravnotežene je kristalne strukture, sadrži 84 minerala i elemenata u tragovima u omjeru jednakom kao i u ljudskom organizmu, zbog čega ima visoki koeficijent iskoristivosti. Pomiješana sa izvorskom vodom nudi sve prirodne elemente identične elementima u ljudskom organizmu (iste one elemente čije je postojanje otkriveno u pramoru ili prvobitnom moru).
Ona se vadi, pere i melje ručno.
U pradavna su vremena himalajsku sol nazivali i "kraljevskom soli", jer je bila rezervirana samo za članove kraljevske obitelji.
Poznata je i pod nazivom "bijelo zlato", jer sadrži ione iz pohranjene sunčeve svjetlosti. Budući je pod jakim tektonskim tlakom, daleko od ikakvog vanjskog utjecaja i zagađenja, sazrijevala više od 250 milijuna godina, njena jedinstvena struktura također sadrži prvobitnu vibracijsku energiju.
Svi prisutni kristali soli su toliko maleni da ih naše stanice mogu lagano apsorbirati. Ona ne otežava naše tijelo kao ostale soli. Red elemenata himalajske soli oblikuje spoj u kojem je svaka molekula međusobno povezana, što dopušta da titrajući sastavni dijelovi soli budu u skladu jedan s drugim i da utječu na ravnotežu soli.
Himalajska sol sa svom svojom vibracijski nedirnutom energijom, pomaže tijelu i živčanome sustavu postizanje ravnoteže i pomlađujućega učinka, obnavljajući tekućine i nadopunjujući zalihe elektrolita.
Dobrobiti himalajske soli su sljedeće:
  • Regulira vodu u tijelu,
  • Regulira kiselost u stanicama (posebno moždanim),
  • Regulira san,
  • Sprečava grčenje mišića,
  • Pomaže kod izbacivanja šlajma iz pluća,
  • Pomaže pri čišćenje sinusa,
  • Djeluje kao prirodni antihistaminik,
  • Pomaže u proizvodnji hidroelektrične energije u stanicama,
  • Pomaže apsorpciju čestica hrane kroz crijevni sustav,
  • Sprečava proširenje vena na nogama i bedrima,
  • Stabilizira srčane otkucaje,
  • Učvršćuje kosti,
  • Održava libido.

Lampice od himalajske soli

Himalajska sol zagrijavanjem ionizira zrak i čini ga čišćim i zdravijim, zbog čega se od nje izrađuju svjetiljke i svijećnjaci. S obzirom da eliminira štetna elektromagnetska zračenja, takve je svjetiljke preporučljivo držati u blizini televizora i računala.
Zrak pokraj elektromagnetskih aparata zasićen je sa previše pozitivnih iona. Baš kao što se promjena ionizacije zraka u prirodi mijenja promjenom vremena ili nailaskom ciklona, pa pred oluju dolazi do naglog porasta broja pozitivnih iona, što jako loše utječe na meteoropate i kronične bolesnike, tako i povećanje negativnih iona nakon oluje osvježava, bistri i stimulira.
Himalajska sol zagrijavanjem (kao svjetiljka ili svjećnjak) emitira negativne ione, koji poboljšavaju psihofizičko zdravlje - vitaliziraju naše stanice, pojačavaju imunitet, povećavaju kapacitet kisika u krvi, koncentraciju i budnost, uklanjaju umor, iznimno dobro utječu protiv glavobolje, nesanice, depresije, alergija i astme, te poboljšavaju rad metabolizma.
Svjetiljke od himalajske soli stvaraju mikroklimu jednaku zraku uz planinski potok ili nakon proljetne oluje.

Uporaba himalajske soli

Uporaba himalajske soli je raznovrsna: kao začin za hranu, u terapeutske svrhe i kupke te ionizaciju zraka. Najkvalitetnije gromade melju se u sitnu jestivu sol. Krupnije mljevena sol koristi se za kupke i pilinge, gromade za svjetiljke i svijećnjake. Može se koristiti i za inhalaciju, koja je korisna kod problema sa sinusima, upale grla, astme ili bronhitisa.
Fresenius Institut, analizirajući himalajsku sol, dokazao je njen terapeutski učinak, te da sadrži mnogo važnih minerala i elemenata u tragovima. Među njima se ističu kalij, kalcij i magnezij, koji tijelu pomažu da postignu ravnotežu obnavljajući fluide i stvarajući zalihu elektrolitne tekućine kada se pojačano znojimo.
Pomoću kupki, zdravi minerali otopljeni u vodi ulaze u tijelo kroz kožu u obliku iona, što za rezultat ima prirodan razvoj stanica u sloju živih stanica, što je regenerirajuće za svaki organizam, a posebice kod ljudi sa reumom, astmom, alergijama, kožnim bolestima, ginekološkim bolestima, raznim infekcijama, nesanicom i sl.
Postoje spilje i salinariji (u Zagrebu) – slane sobe od himalajske soli, koje su zbilja čarobna mjesta, u kojima je mikroklima kakva se inače nalazi samo u prirodnim rudnicima ljekovite soli. Istraživanje u različitim rudnicima potvrdilo je uspješnost liječenja u takvom okružju, posebice kod problema sa bronhitisom, astmom, kašljem, alergijama, nesanicom i neurodermitisom. Olakšanje tegoba kod mnogih traje od nekoliko mjeseci do godinu dana. Spilja je pravo mjesto i za ljude koji trebaju oporavak ili predah od svakodnevnog stresa.
Sve savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.
Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija - www.nebeska-harmonija.hr.









Original članak pročitajte ovdje: http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=46671

Nema komentara:

Objavi komentar