ponedjeljak, 27. listopada 2014.

Ho`oponopono – drevna havajska tehnika za rješavanje problema

Zdravlje, 27.10.2014. (09:37) Autor: Conny Petö Đeneš
"Što bi terapeut trebao učiniti kad ga posjeti klijent?“ - pitao sam, želeći da istražim specifične načine liječenja ljudi.
Samo da ga voli.“ - Dr.sc. Ihaleakala Hew Len je odgovorio. „Ono što je važno je da voliš osobu jer je dio tebe i tvoja ljubav će joj pomoći da obriše i očisti program aktiviran u njenom životu.Posredstvom ljubavi dobivamo Božansku inspiraciju za to što nam je činiti u pojedinom slučaju."
- Iz knjige "Zero Limits", Joe Vitale – američki poduzetnik i autor mnogih knjiga o samopomoći, te jedan od aktera u popularnom filmuTajna (Secret).
Ho'oponopono je drevni havajski način rješavanja problema, koji je postao svjetski hit unatrag par godina. Koristi se najviše za liječenje i rješavanje konflikata.
Dr.sc. Ihaleakala Hew Len
Dr.sc. Ihaleakala Hew Len, proslavio je ovu metodu izliječivši sa njom cijeli psihijatrijski odjel mentalno bolesnih kriminalaca u Havajskoj državnoj bolnici.
Krajem 20. stoljeća, sudovi na Havajima započeli su praksu alternativnog rješavanja sporova putem Ho'oponopono metode, jer smatraju da zakonski prijestupi imaju korijen u obiteljskim konfliktima, koji ako se razriješe dovode prijestupnika u stanje pokajanja u kojem više nije primoran raditi daljnje prijestupe, što smatraju puno učinkovitijim od zatvorske kazne.
Ho'oponopono iscjelitelja obitelj prijestupnika sama odabire, sa sudskog popisa iscjelitelja, te se praksa provodi na tradicionalan način, bez uplitanja suda.
Cijela obitelj sudjeluje u procesu i problem se rješava kolektivno, pri čemu i drugi članovi obitelji preuzimaju svoj dio odgovornosti nastao za određenu situaciju, bez obzira i ako nisu direktno sudjelovali u prijestupu ili sukobu.

Što je ustvari Ho'oponopono?

Ho'oponopono se u Havajskom rječniku definira kao mentalno čišćenje. Ho'o je glagolski oblik za riječ koja slijedi, a Pono ima višesložni prijevod: moralna kvaliteta, ispravno ponašanje, dobrota, čestitost, poštenje, prava priroda, olakšanje, u savršenom redu – može se usporediti sa sanskrtskim izrazom Dharma.
Ova tehnika kreće od postavke preuzimanja odgovornosti (ne krivnje) za apsolutno sve što nam se događa, te čišćenja "toksičnih" programa unutar naše podsvijesti. Radi se o procesu oslobađanja od destruktivnih energija u podsvijesti kroz pokajanje, praštanje, ljubav i zahvalnost (kroz preobražaj). Dovodimo se u tzv. "nulto stanje", očišćeno od svih "mentalnih toksina", gdje smo u stanju slobodno, bez zapreka i ometanja, primati ideje i inspiracije za rješavanje problema i unapređenje života.
Ho'oponopono polazi od točke da je sve u svijetu povezano i da smo svi dio iste Ljubavi (Boga), stoga ništa nam se ne može dogoditi bez da se odrazi na druge (svijet oko nas). Sva događanja u našoj stvarnosti odraz su događanja naših unutarnjih zbivanja.
Ako kroz naša negativna iskustva dopustimo Ljubavi da u nama pobudi suosjećanje, doživljavamo preobražaj.
Sve vanjske probleme možemo riješiti ako ispravimo rezonanciju/vibraciju unutar sebe, jer kada vibriramo s ljubavi, svijet doživljavamo s više ljubavi i ona se manifestira svuda oko nas.
Međutim, kada smatramo da smo bolji od drugih ili odvojeni od njih, to remeti harmoniju, udaljava nas od Izvora i stvara probleme, konflikte i bolesti. Sve osobe koje se pojavljuju u našoj stvarnosti odraz su nekog našeg unutarnjeg programa, pa ako se u našem životu događa nešto negativno, trebamo pronaći svoj program koji je privukao takvu okolnost i ispraviti ga. To je cijela svrha Ho'oponopono tehnike – ponovno uspostvaljanje rezonancije sa energijom Ljubavi (Bogom).
Sve što trebamo je, prilikom svakog problema, Bogu uputiti četiri misli vezane za određeni problem : "Žao mi je. Oprosti. Volim te. Hvala ti."
Tako je Dr.sc. Ihaleakala Hew Len preuzeo odgovornost (ne krivnju) za stanje pacijenata u svojoj bolnici, jer budući da je radio u njoj smatrao je da su postali dio njegove stvarnosti. Vođen idejom da potraži problem u sebi, (tj. da liječenjem sebe, liječimo druge), izliječio je sve pacijente pojedinačno, gledajući u njihove povijesti bolesti slanjem Bogu četiri magične misli: "Žao mi je. Oprosti. Volim te. Hvala ti."
Pokajanjem ("Žao mi je. Oprosti") je očistio u svojoj podsvijesti programe koji su bili odgovorni za pojavljivanje pacijenata u njegovom životu, a koji su se odnosili na sve mentalne i emocionalne memorije spremljene duboko u podsvijesti.
Proučavajući njihove povijesti bolesti, nije se bavio određenom osobom, već emocijama i stavovima koje je on pri tome doživljavao. Čisteći toksične programe unutar sebe, koje je imao zajedničke sa pacijentima, i oni su automatski postajali zdraviji. Rekao je: "Izliječio sam ih sa time da sam pokajanjem odbacio sve predrasude i emocije koje sam imao vezano uz mentalne bolesnike, a koje su me ometale da osjećam ljubav", drugim riječima rečeno, pročistio je sebe da se osposobi koristiti ljubav kao sredstvo liječenja.

Kako djeluje Ho'oponopono?

Ovom metodom rješavamo probleme na duhovnoj razini kako bi se očitovali na materijalnoj, na način da čistimo energije karme iz prošlosti na mentalnoj (podsvijest) i duhovnoj (nadsvijest) razini, tako da potvrdimo svoju odgovornost kroz energije pokajanja, praštanja, ljubavi i zahvalnosti.
Sama tehnika sastoji se iz toga da Bogu o određenoj situaciji, osobi ili sjećanju šaljemo četiri iscjeljujuće misli:
  1. Žao mi je.
  2. Oprosti.
  3. Volim te.
  4. Hvala ti.
Naše misli natopljene su bolnim sjećanjima na osobe, situacije ili mjesta. Kada pošaljemo našoj nadsvjesti (Bogu, Ljubavi, Svemiru i sl.) ove četiri misli pročišćavamo energiju koju povezujemo sa bolinim sjećanjem na neku osobu, situaciju, događaj ili mjesto.
Pročišćenjem se negativna energija neutralizira i otpušta, te nastaje potpuno novo pročišćeno stanje, koje Budisti nazivaju Prazninom. Nakon toga dolazi do ispunjavanja te praznine energijom božanske ljubavi.
Puno ljudi ima problem u shvaćanju razlike između preuzimanja odgovornosti i preuzimanja krivnje. U ovom procesu ne krivimo ni sebe, ni druge, niti uzimamo odgovornost za nečija djela, već preuzimamo odgovornost za ono što se dešava unutar nas, duboko unutar naše podsvijesti.
Ovo ne moramo činiti izričito prema osobi sa kojom imamo konflikt, već te četiri misli upućujemo Bogu (nadsvijesti), onome božanskom u nama i svima drugima, u kontekstu te osobe (ili situacije).
Važno je da ispravno razumijemo upotrebu ove tehnike, jer pomisao da šaljemo ove četiri misli osobama koje su nas duboko povrijedile i ranile je teška. Kao prirodna reakcija u nama se probudi nelagoda, otpor ili ljutnja pri ideji da se moramo ispričati osobi koja nam je naudila. Zato je važno shvatiti da ove četiri misli upućujemo Bogu samo u kontekstu te osobe ili bolnog iskustva koje je povezano sa tom osobom. Bog pomoću naše usmjerene energije pokajanja, oprosta, ljubavi i zahvalnosti transformira toksične energije u nama, drugima i šire.
Prema havajskom vjerovanju Bog je Ljubav, pa kada usmjeravamo svoju energiju u pravcu ljubavi povezujemo se sa svojim Izvorom (Bogom u nama).
S druge strane, dobro je i znati da konflikti ne dolaze sami od sebe. Svatko tko nas povrijedi je samo instrument zakona kauzaliteta, što bi značilo da smo i mi nekada nekome uzrokovali povredu (namjerno ili nenamjerno, svjesno ili nesvjesno, direktno ili indirektno, u ovom ili prošlom životu). Zato je važno da preuzmemo svoj dio odgovornosti (ne krivnje ili pretpostavke da smo u krivu) i uz pomoć usmjerene energije pokajanja, oprosta, ljubavi i zahvalnosti neutraliziramo negativnu energiju i time očistimo svoju karmu. Situacije (ili problemi) u kojima se nađemo u vanjskoj stvarnosti, zapravo imamo sami sa sobom, jer nosimo u sebi nešto nerasčišćeno. Preuzimanje potpune odgovornosti znači prihvaćanje ideje da sve što postoji u našem životu je projekcija iz našeg unutarnjeg svijeta.
Glavni cilj ove tehnike je dovođenje u nulto stanje, gdje imamo nula dugova i nula ograničenja, u kojem smo bez predrasuda, predodžbi, očekivanja, karmičkih dugova i sl.
Ljubav je ta koja svojom energijom liječi i preobražava sve memorije u podsvijesti, ona vraća harmoniju u naš duh/tijelo sustav, neutralizira negativne misli i emocije. Nedostatak ljubavi je glavni uzročnik svih naših problema, a opraštanjem otvaramo vrata njezinu povratku.
Svi problemi koji nas se jave su samo ponavljana sjećanja iz prošlosti, koja se vraćaju sve dok ih ne razriješimo, zato Ho'oponopono vidi svaki problem kao priliku da se preobrazimo.

Kvantna fizika i Ho'oponopono

Fizika je dokazala da pozitivnim utjecanjem na sebe automatski pozitivno utječemo na druge, taj efekt nazvala je kvantno sprezanje (eng.: entanglement). Spregnuti znači djelovati povezano (zajedno). Fizičari su promatrali kako se određene čestice nastavljaju ponašati kao da su povezane bez bilo kakvog vremenskog pomaka, čak i nakon što su odvojene velikim prostorom. Otkrili su da sprezanje između čestica postoji svugdje, cijelo vrijeme, te da ono utječe na širi svijet u kojem živimo.
Upravo na taj način funkcionira Ho'oponopono, ako nekome želimo pomoći da se izliječi (ili "popravi"), najbolje ćemo to učiniti ako popravimo sebe na način da očistimo sebe od negativnih energija iz podsvijesti, te da povisimo svoju vibraciju na energiju Ljubavi, da kultiviramo visokofrekventne emocije voljenja, radosti i mira.
Fenomen poznat pod nazivom "Učinak stotog majmuna" također govori o ideji da pojedinac ima sposobnost da doprinese cijeloj zajednici. Više o tome možete pročitati ovdje:http://www.sadaovdje.com/portal/razno/fenomen-stotog_majmuna/
Maharishi Mahesh Yogi, vodeći indijski znanstvenik u polju svijesti, ovaj efekt je nazvao "Skupna dinamika svijesti", te je smatrao da ako se TM i TM Sidhi program provodi u velikim skupinama ima "zračeće djelovanje" i uklanja negativne utjecaje okoline, te proizvodi utjecaj zračenja na stresove i napetosti društva. Maharishi je utvrdio da snaga zračenja kao i dubina svijesti koja se može održavati, ovisi o veličini skupine. Primjerice, ako 100 pojedinaca djeluje na razini Samadhija oko 10.000 onih koji možda nisu u stanju djelovati na toj razini održavat će rezonancu s manjom skupinom i funkcionirati na toj razini. On je smatrao skupna dinamika svijesti poboljšava revitalizaciju društva.
Stoga je važno da radimo na sebi i povisujemo svoje vibracije, te kada dovoljan broj ljudi učini to isto i to ponavlja dovoljan broj puta, tada će se početi događati kolektivne promjene.
Više o kvantnom sprezanju možete pogledati ovdje:

Ho'oponopono - Dr. Hew Len and Joe Vitale – predavanje prvi, drugi, treći i četvrti dio.

Linkovi na kojima se može više saznati o Ho'oponopono tehnici:
Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.
Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija - www.nebeska-harmonija.hr.


Original članak pročitajte ovdje: http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=46969

Nema komentara:

Objavi komentar