ponedjeljak, 27. listopada 2014.

Mitovi o seksu – koliko sam dobar/dobra u krevetu?

Zdravlje, 29.09.2014. (08:24) Autor: Conny Petö Đeneš
Postoje brojne zablude oko toga što znači biti dobar/dobra u krevetu, pa demisficirajmo neke od njih:
Mit 1 - Za dobar seks nužan je veliki seksualni apetit i izdržljivost.
Veliki seksualni apetit nema veze sa tim kakav ste ljubavnik ili ljubavnica, kao što ni velika glad ne čini osobu automatski izvrsnim kuharom.
Izdržljivost ima svoje prednosti, ali nema veze sa kvalitetom vođenja ljubavi, posebice ako je muškarac stalno skoncentriran na ovladavanje ejakulatornom funkcijom. Ovi čimbenici znače da ste često raspoloženi za seks, ali vam sami po sebi ne mogu osigurati senzibilnost, ni kvalitetu dobrog seksa.
Mit 2 - Zaljubljeni parovi seksaju se svaki dan
Istina je da se parovi u stabilnim vezama u prosjeku seksaju oko jednom tjedno. Ostatak zajedničkog vremena provode u šetnjama, raznim aktivnostima, odlascima u kino i sl.
Mit 3 – Lijepo tijelo, privlačno lice i mladost važni su za dobar seks
Bez sumnje je da vas mladost i dobar izgled čine privlačnim, ali oni vam ne osiguravaju umijeće u vođenju ljubavi, niti imaju veze sa vašom seksualnosti. Izgledati seksipilno ne znači posjedovati sve tajne užitka. Seksualne probleme imaju jednako i privlačne i manje privlačne osobe.
Mit 4 – Što više partnera, to je seksualno iskustvo bolje
Različita seksualna iskustva mogu vas podučiti onome što vam najbolje odgovara u seksu, ali to se može naučiti i s jednim partnerom.
Više partnera vam može pružiti bolju predodžbu o tome kakvog partnera želite za dugoročnu vezu, međutim, proteklo iskustvo često puta ne može ništa reći o potrebama sadašnjeg partnera/partnerice. Ponekad iskusan muškarac misli da je naučio sve što treba znati o seksu, pa se ne trudi istraživati sa trenutnom partnericom. Jednako tako, ponekad žena od iskusnog muškarca očekuje da treba točno znati što je njoj potrebno, bez da mu ukaže na to. Ako ono što je "palilo" s nekim drugim ne uspje sa trenutnim partnerom/partnericom, može doći do frustracije, ljutnje i razočaranja.
Mit 5 – Potrebno je biti seksualni majstor
Vlada opće uvjerenje da biti dobar ljubavnik/ljubavnica znači poznavati i primjenjivati sve varijacije spolnog općenja, međutim, to seks svodi na razinu tehnike, gdje se veća pažnja poklanja izvedbi, nego samom zadovoljstvu i spontanosti.
Seksualne tehnike, trikovi i pomagala sami po sebi ne mogu pružiti zadovoljenje, niti mogu pojačati bliskost. Spremnost na eksperimentiranje jesu pozitivni i mogu biti dobar začin seksualnom životu, ali treba imati na umu da tehnike mogu pojačati, ali ne i izazvati seksualno zadovoljenje.
Mit 6 – Muškarci vole isključivo francuske poljupce
Dobar poljubac ne mora uvijek podrazumijevati jezik. Dio predigre, kao i izražavanje ljubavi, dolazi kroz lagane i nježne poljupce usnama, što podjednako vole i žene i muškarci. Takvi poljupci izražavaju bliskost i zaigranost te emocionalnu povezanost, u čemu oba spola jednako uživaju.

Što ustvari znači biti dobar u krevetu?

1. Razumjeti svoje seksualne potrebe
Razumjeti svoje potrebe znači znati koje vas seksualno ponašanje uzbuđuje, što vas dovodi do orgazma i što volite da vam se događa kada seksualni čin završi. Ako ne razumijete svoje potrebe, nećete moći razumjeti ni partnerove.
2. Razumjeti potrebe svojeg partnera
Razumjeti potrebe partnerice/partnera čini vas izvrsnim ljubavnikom/ljubavnicom. Svaka osoba je drugačija i čim shvatite da su vaš partner ili partnerica drugačiji u odnosu na one sa kojima ste imali prethodna iskustva, na dobrom ste putu da postanete dobri u krevetu. Dobro upoznavanje partnerice/partnera, njezinih/njegovih želja, njezina/njegova tijela i erogenih zona vodi do zadovoljavajućeg seksualnog života.
3. Osjećati se dobro u svojem tijelu
Važno je osjećati se opušteno u svojem tijelu. Zabrinutost ili sram zbog nesavršenog izgleda ili "nedostataka", prenosi se i na seksualno iskustvo. Također, i opuštenost u odnosu na spolne organe je važna, jer ako ih smatrate "prljavima" ili vas asociraju na nešto neugodno, nemoguće je ostvariti zadovoljavajući seksualni odnos.
Tek kada u potpunosti prihvatite svoje tijelo sa svim nesavršenostima, moći ćete se osjećati seksualno slobodni, što je preduvjet za sposobnost "seksa bez zadrške", što vas čini dobrim/dobrom u krevetu!
4. Izgrađivanje zajedničke seksualnosti
Seksualano davanje i uzimanje mora biti podjednako. Ponekad se dogodi da se vaše seksualne potrebe podudaraju sa partnerovim, no dogodi se i da imate sasvim različite potrebe, pa je potrebno izgraditi seksualni život koji oboje zadovoljava. To zahtjeva fleksibilnost u odnosu na moguća odstupanja – način na koji volite seks, u koje vrijeme volite seks, količina i učestalost seksa koji su vam potrebni i sl.
5. Voljeti svog partnera/partnericu
Ljubav je najbolji afrodizijak. Snažni osjećaji prema partneru/partnerici čine vas prijemčivima i u vama stvaraju želju da zadovoljite partnera/partnericu. Seks bez takvih osjećaja svodi se na čin bez bliskosti i ne pruža cjelovito zadovoljstvo. Osim zadovoljenja tjelesnog apetita, bitni sastojci dobrog seksa su osjećaj opuštenosti, bliskosti, nadahnuća, želja da sa njim/njom provodite vrijeme i nakon seksa, želja za milovanjem i nježnosti...
6. Biti dobri i izvan kreveta
Na seksualni život utjecaj ima i ono što se događa između partnera u vrijeme između dva seksualna čina. Učestalo iskazivanje privrženosti načinom na koji se obraćate jedno drugome, kako se dodirujete, pažnja koju poklanjate jedno drugome, čini da se osjećate voljenima.
Ogromno zadovoljstvo krije se i u neseksualnom poljupcu, zagrljaju, milovanju, držanju za ruke, tapšanju, sjedenju u krilu, ležanju sklupčanim jedno kraj drugog – to sve ima vrlo dubok učinak na kvalitetu seksualnog odnosa.
Zatim, osjećaj "Volim te takvu/takvog kakva/kakav jesi" najbolje zbližava dvije osobe, te stvara još veću uzajamnu žudnju.
Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija - www.nebeska-harmonija.hr.

Original članak pročitajte ovdje: http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=46590

Nema komentara:

Objavi komentar